برنامه های واحد بهبود تغذیه


تغذیه افراد می تواند در سلامت، کارایی و کیفیت و کمیت زندگی انسانها نقش مهمی ایفا کند. امروزه شیوه زندگی، تنوع مواد غذایی، دسترسی فیزیکی آسان، تبلیغات و ... باعث تغییرات عمده ای در الگوی تغذیه افراد شده است . پایین بودن دانش تغذیه ای در جامعه از جمله عواملی است که می تواند سلامت تغذیه ای افراد را در معرض خطر قرار دهد. از این رو واحد تغذیه معاونت بهداشتی با توجه به مشکلات موجود در جامعه و سیاستهای تغذیه ای کشور برنامه های مختلفی را جهت ارتقاء سطح سلامت گروههای مختلف ، از جمله گروههای در معرض خطر (زنان باردار و کودکان زیر 6 سال ) در استان طراحی و اجرا می نماید که بطور مختصر به چند برنامه عمده خواهیم پرداخت.

- برنامه ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر از طریق آموزش تغذیه و آهن یاری هفتگی

- برنامه کاهش سوء تغذیه کودکان زیر 6 سال

- برنامه کنترل و پیشگیری اختلالات ناشی از کمبود ید

- برنامه سلامت تغذیه ای دوران بارداری و شیر دهی

- برنامه بهبود تغذیه جامعه با تاکید بر الگوی زندگی

-

1- برنامه ارتقاء سطح سلامت دانش آموزان دختر از طریق آموزش تغذیه و آهن یاری هفتگی

این برنامه با هدف آموزش اصول تغذیه به کلیه دختران دبیرستانی و درصدی از دانش آموزان دختر راهنمایی انجام می گیرد. در این برنامه 10 سرفصل آموزشی، به مدت 16 هفته به دانش آموزان آموزش داده می شود و هر هفته یک عدد قرص آهن 60 میلی گرمی به منظور پیشگیری از بروز کم خونی تجویز می شود.پوشش این برنامه در سال 1387 به شرح ذیل می باشد.

2- برنامه کاهش سوء تغذیه در کودکان زیر 6 سال

این برنامه از جمله برنامه های چند بخشی در زمینه ارتقاء سطح سلامت کودکان است که در قالب چند زیر برنامه اجرا می شود:

الف- برنامه کاهش سوء تغذیه کودکان زیر 6 سال بصورت مشارکتی- حمایتی با کمیته امداد امام خمینی( ره):

در این برنامه تعداد 1000 کودک زیر 6 سال خانوارهای فقیر که دارای اختلال رشد و سوء تغذیه هستند، بصورت ماهیانه سبد غذایی دریافت می کنند. همچنین در این برنامه خانوارها ( بخصوص مادران این کودکان) آموزشهای لازم را در زمینه های مختلف تغذیه، تنظیم خانواده، بهداشت فردی و محیط و ...می بینند.

ب- برنامه توزیع یک وعده غذای گرم در روستا مهدها:

این برنامه با توزیع یک وعده غذای گرم ،با حمایت و مشارکت بهزیستی در روستا مهدهای استان در حال اجرا است .آموزش الگوی صحیح تغذیه توسط پرسنل بهداشتی به خانوارها و مربیان مهد کودکها و پایش رشد کودکان طی سه مرحله در کنار یک وعده غذای گرم می تواند در طولانی مدت به سلامت تغذیه ای کودکان کمک نماید.

ج- مشاوره تغذیه برای کودکان دچار تاخیر رشد:

این برنامه با مشارکت کارشناسان تغذیه در مراکز شهرستانها در حال انجام است و کودکان ارجاعی از مراکز که دچار اختلال رشد هستند پس از بررسی در صورت داشتن مشکل تغذیه ای مشاوره کامل صورت می گیرد .

د- توزیع شیر مصنوعی:

یکی دیگر از برنامه های واحد بهبود تغذیه است که در آن به کودکان محروم از شیر مادر به دلایل مختلف پزشکی و یا جدایی در شهر کوپن شیرمصنوعی و در روستا شیرمصنوعی داده می شود.

ه- تغذیه تکمیلی:

از برنامه های آموزشی واحد است که در قالب برنامه مراقبتی کودکا ن در حال انجام است و در آن مادران دارای کودک زیر 2 سال آموزش تغذیه تکمیلی می بینند.

و- برنامه پایش رشد کودکان:

از جمله برنامه های مراقبتی کودکان می باشد.

3- برنامه کنترل و پیشگیری اختلالات ناشی از کمبود ید

چون استان کهگیلویه و بویر احمد به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی از جمله استانهایی است که اختلالات ناشی از کمبود ید بصورت اندمیک وجود دارد لذا طراحی و اجرای برنامه های مداخله ای در این زمینه همیشه در اولویت قرار دارد. از جمله برنامه های مورد مداخله در این زمینه پایش و ارزشیابی نمکهای یددار و پایش ید ادرار است

4- برنامه سلامت تغذیه ای دوران بارداری و شیر دهی

به دلیل اهمیت نقش زنان در الگوی صحیح تغذیه خانوار ، بدنیا آوردن و پرورش کودکان سالم با وزن مطلوب و شیردهی موفق ،لازم است خود از سلامت جسمی مطلوبی برخوردار باشند. در این برنامه به آموزش زنان باردار و مادران شیرده پرداخته می شود.

5- برنامه بهبود تغذیه جامعه با تاکید بر الگوی زندگی

در این برنامه فعالیتهای آموزشی و مداخله ای زیر به منظور ارتقاء دانش تغذیه ای جامعه و ارتقاء سطح سلامت افراد طراحی و اجرا می گردد:

الف- آموزش تغذیه سالمندان

ب- آموزش عمومی از طریق صدا و سیما

ج- اصلاح الگوی مصرف روغنهای خورکی در جامعه

د – کنترل کمبود ریز مغذیها با تاکید بر آهن، اسید فولیک ویتامین A و D